Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« Projectoverzicht

Ontvouwen en Verdwijnen

Klaske Oenema heeft veelal solo opgetreden. Nu breidt ze haar analoge multimediaperformance uit met een band: Martine Rademakers op toetsen en tweede stem, Welmoed Wijma op gitaar en Janke Brands op bas. Samen vormen zij de Friese Meren.

Klaske Oenema
Klaske Oenema
Klaske Oenema
Klaske Oenema

Klaske Oenema combineert op ontwapenende wijze muziek, poëzie en beeld met hulp van een old skool overheadprojector. Rond deze lichtbron ontstaan gesproken en gezongen verhalen, losgescheurd uit papier, nauwkeurig geknipt uit het dagelijks leven, zo terloops gepresenteerd dat het lijkt alsof ze vanzelf zijn ontstaan. Haar liedjes en beelden zijn van een gewaagde eenvoud en betoverend schoon. De teksten onderzoekend en literair. 

‘Wij mensen zijn continu bezig onze ervaringen te ordenen en te duiden als reactie op een veranderende wereld: een proces van betekenisgeving maar ook van betekenisverlies. In mijn werk maak ik dit proces zichtbaar: beelden veranderen, tekst en muziek komen en gaan. Door de veranderende associaties wordt de toeschouwer zich bewust van het eigen, subjectieve proces van betekenisgeving. 

Ontvouwen en Verdwijnen is een pilotproductie waarin ik voor het eerst samenwerk met muzikanten die live de muziek verzorgen bij het beeldverhaal. Door deze stap kan ik mijn werk verder ontwikkelen en verdiepen, zowel in de vorm als in thematiek. Beelden, teksten én muziek ontvouwen tegelijk in de tijd, waardoor ik meer kan experimenteren met manieren van vertellen.’

Klaske Oenema en de de Friese Meren

Foto's door Reyer Boxem