Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« Projectoverzicht

Tsjerketour // DINA

'Friestalig, helend, hemels, krachtig en gegrond' In het voorjaar van 2023 komt DINA met het album medisyn dat in het najaar van 2022 tot stand kwam en speciaal is geschreven voor de Tsjerketour.

DINA opnames in Katlijk
DINA opnames in Katlijk

Zangeres, muzikante en producer DINA komt in het voorjaar van 2023 met een nieuw album getiteld medisyn. Voor het eerst maakt ze een album in haar moedertaal, het Frysk.

Het is 5 oktober 2022 en Dina Popma, opent de grote houten deur van het oude Thomaskerkje in Katlijk. Achter haar stopt de auto van technicus en producer Bonne van der Wal. Instrumenten en opnameapparatuur worden binnen gebracht en opgebouwd. Samen zullen zij drie dagen en nachten doorbrengen in deze prachtige ruimte, in het schip van de kerk, en er een album opnemen. Tien nummers die overstromen van kracht, hemelse melodieën, trans-achtige, en repetitieve gitaarpartijen en teksten die DINA als vrouw en als mens gronden, en in hun muzikale en poëtische vorm als universeel ‘medicijn’ kunnen worden toegenomen.

Het begon allemaal al veel eerder. Al een aantal jaren liep DINA rond met vragen als ‘Wat doen wij om te bezinnen? En waar gaan we dan heen? Wat zoeken mensen en wat vinden mensen in de kerk, of op andere sacrale plekken? Waar zochten mensen vroeger, lang voordat de kerk een antwoord had op hun vragen? Waar vinden we genezing of waar kunnen we helen en doen we dat alleen of samen?’

DINA startte een onderzoek. Ze zocht uit wat haar manier van bezinnen is. Ze begon te schrijven en dat deed ze in het Fries; de taal die haar verbindt met het diepste van haarzelf. En zo maakte zij een album: medisyn. En met het album maakte ze een boek, waarin, naast haar liedteksten, gedichten en spoken-word, ook interviews te vinden zijn. DINA sprak met een herborist en een kruidengeneeskundige en zelf vertelt ze het verhaal van haar onderzoek. En, lezer en luisteraar wordt uitgenodigd om zelf een recept, een ‘medisyn’ te delen, en op te schrijven in het boek.

De presentatie van medisyn, van album en boek, zal plaats vinden in tien kleine kerken verspreid over heel Friesland. In samenwerking met Stichting Alde Fryske Tsjerken en Popfabryk doet DINA in het voorjaar van 2023 een tournee door de gehele provincie. Live laat DINA verhaal en muziek samensmelten. Ze speelt met natuurgeluiden, meerdere zanglijnen en gitaarpartijen en creëert zo een melodieus samenspel; de opbouw van verschillende lagen leiden tot een trance-sfeer waar het publiek volledig in wordt meegenomen.

De Tsjerketour komt tot stand als een samenwerking tussen Popfabryk; productiehuis voor Friese popcultuur en Stichting Alde Fryske Tsjerken. Popfabryk ziet de oude kerken in Fryslân als een bijzonder en wijdverspreid podium om haar kleinschalige producties te presenteren voor een overwegend nieuw publiek. Samen met de Stichting Alde Fryske Tsjerken is de intentie uitgesproken om jaarlijks met een kleine, bij de locaties passende producties een Tsjerketour te doen.

Speeldata 2023

01-04 Mariakerk Bears
02-04 Doarpstsjerke Rottevalle
15-04 Dorpskerk Gaast
16-04 Nicolaaskerk Koarnjum
22-04 Mariakerk Blessum
23-04 Mariakerk Foudgum
29-04 Thomaskerkje Katlijk
30-04 Dorpskerk Huizum
07-05 Hermeskerk Uitwellingerga
21-05 Redbadtsjerke Jorwert

www.dinamusic.nl
www.aldefrysketsjerken.nl