Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« Projectoverzicht

Jannes van der Wal

Een audiovisuele show van Meindert Talma en simultaandammen met zesvoudig wereldkampioen Harm Wiersma.

Meimdert Talma en band
Meimdert Talma en band
Jannes van der Wal
Jannes van der Wal

Dammen was ooit groot in Nederland, ieder dorp kende een damvereniging. Damlegendes als Ton Sijbrands, Harm Wiersma en Jannes van der Wal waren bekende Nederlanders, veelvuldig te gast in de talkshows van Willem Duys en Mies Bouwman en behoren tot het collectief geheugen van de 40-plussers. Voor gamende tieners, twintigers en dertigers is een analoog bordspel als dammen iets vanuit de prehistorie. Het gebrek aan internationale successen zal ook hebben bijgedragen aan de sterk verminderde Nederlandse belangstelling voor het dammen de laatste decennia. Harm Wiersma was in 1984 de laatste Nederlandse wereldkampioen dammen. Maar bij de aankomende WK-match heeft Nederland na 32 jaar weer een wereldkampioen dammen. De Russische titelhouder Alexander Georgiev ziet namelijk af van zijn WK-match tegen uitdager Jan Groenendijk en zodoende mag de pas 17-jarige Groenendijk het nu opnemen tegen zijn vijf jaar oudere landgenoot Roel Boomstra.

Omdat damlegende Jannes van der Wal in 2016 zestig jaar geleden werd geboren en 20 jaar geleden is gestorven, komt Meindert Talma begin september 2016 met een conceptelpee (met cd) over dammen. Talma wil een audiovisuele show maken die live uitgevoerd wordt door Talma en zijn vaste begeleidingsband. Zesvoudig wereldkampioen dammen Harm Wiersma gaat tijdens die shows simultaans spelen en korte ‘damanalyses’ geven van de songs. In de productie komen verschillende werelden (denksportliefhebbers & popliefhebbers) bij elkaar. De productie maakt 'erfgoed' 'levend', brengt verschillende publieksgroepen in contact met de productie en presenteert zich op een onverwachte manier en locatie.

De Popfabryk is co-producent van Jannes van der Wal. De productie wordt mede mogelijk gemaakt door de Kunstraad Groningen.

Meindert Talma