Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

 

TalentLab

Naast een productiehuis dat eigen producties ontwikkelt, is de Popfabryk ook een TalentLab die kennis, ervaring en netwerk deelt met nieuwe makers die op zoek zijn naar een lossere vorm van samenwerking. Wij geven vaak advies over projectmanagement, de mogelijkheden tot financiering en kennen veel mensen in de popsector zodat we je altijd verder kunnen helpen. Soms stelt de Popfabryk een kleine financiële bijdrage beschikbaar voor de realisatie van dergelijke projecten. Met het beschikbaar stellen van kleine budgetten wil de Popfabryk een steun in de rug zijn voor innovatieve ideeën.

TalintLab

Behalve in produksjehûs dat eigen produksjes ûntwikkelet is Popfabryk ek in talintlab dat kennis, ûnderfining en syn netwurk dielt mei nije makkers dy’t op syk binne nei in lossere foarm fan gearwurking. Wy jouwe advys oer projektmanagement, de mooglikheden ta finansiering en kenne in soad minsken yn de popsektor sadat wy altyd fierder helpe kinne. Soms jout Popfabryk in lytse finansjele bydrage foar it realisearjen fan sokke projekten. Troch sokke lytse budzjetten beskikber te stellen wol Popfabryk in stipe yn ’e rêch wêze foar ynnovative ideeën.

Eerder zijn de volgende projecten gesteund door de Popfabryk:

Jonathan Sipkema - Wild Winds
De Friese band Seewolf werkt momenteel aan het opnemen van hun debuutplaat Moonwater, die in 2019 zal verschijnen. Dat doen de vier heren geheel zelf, met een tapemachine die ze uit Amerika lieten verschepen naar Friesland. Eerder dit jaar brachten ze al een voorproefje uit: de negen minuten durende single Wild Winds. Tijdens een residentie van twaalf dagen, voorafgaand aan Explore the North, komen filmmaker Jonathan Sipkema uit Zwolle en de van oorsprong Mexicaanse danser Diego Robledo uit het Granada (Spanje) bij elkaar, om samen een korte film te maken met Wild Winds als soundtrack. Presentatie tijdens Explore the North.
https://seewolf.nl

Jamila Faber - Lupus
LUPUS gaat over de wolf die we allemaal in ons hebben. De stem in je hoofd die je zegt dat je het niet kunt, die je saboteert. De wolf is bij de een bloeddorstiger dan bij de ander, maar we hebben allemaal een eigen wolf. Hij is nooit ver weg, en je weet nooit wanneer hij toeslaat. Te zien tijdens het LUNA Festival.
www.jamilafaber.nl

Douwe Dijkstra en de sneue vertoning - Leipzig 
Er was al een tijdjes sprake van dat Douwe Dijkstra en de sneue naar het buitenland zouden gaan, maar afgelopen maandag is daadwerkelijk daad bij het woord gevoegd. Het Friese necropop duo heeft in Nederland het genre enigszins op de kaart gezet Tijd om de horizon te verbreden dus. Het duo is een maand lang in Duitsland, in Leipzig om precies te zijn. 
www.facebook.com/DouweDijkstraendesneuevertoning/

Rosan Vloedgraven - Kitty Kitty Foster
Audiovisuele performance bij Friday Night in Groningen als onderdeel van haar afstudeerwerk aan de Academie voor Popcultuur.
www.facebook.com/rosanvloedgraven

Jochem Knoef en Baz Laarakkers​​​​​​​ - mute
mute is een audiovisuele installatie van Jochem Knoef en Baz Laarakkers, speciaal ontwikkeld voor de locatie en uitgevoerd tijdens het UITfestival Leeuwarden 2017. In het dagelijkse bombardement aan informatie, desinformatie en meningen biedt de bunker een hernieuwde schuilplaats. Hier wordt al improviserend gestreefd naar verstilling, versobering en eenvoud, een tegengeluid met intensiteit, bezinning en concentratie. Ga op avontuur en omarm de verstilling.

Tijdens MediaArt Friesland is mute verder ontwikkeld en de presentatie hiervan vond plaats op het Freeze festival.

CIEL (NL) en The Other SHI (DE)
Ze werden onder de noemer Asteriks in Residence vier dagen bij elkaar gezet in een oefenruimte zonder elkaar te kennen. Vier dagen lang schrijven, experimenteren en elkaar motiveren tot het maken van nieuwe muziek. Op dag vijf van het project kregen CIEL uit Leeuwarden en The Other Shi uit Duitsland, tijdens Welcome to the Village, drie kwartier ruimte om aan het publiek te laten horen wat er uit vier dagen 'opsluiting' ontstaan is. In een bomvolle Kolderwolde lieten ze een productie horen waar ze trots op mogen zijn. The Other Shi vormde tevens een band uit het Europese Excite netwerk van de Popfabryk.
www.facebook.com/cielmusic/

Jamila Faber - Lola & De Grijze Massa
Er borrelt iets vreemds uit een put in Graudrecht. Iets smerigs, iets onwelriekends, iets gevaarlijks. Wat is het? Waar komt het vandaan en, niet geheel onbelangrijk, hoe kom je ervan af? Lola & De Grijze Massa is een analoge schaduwanimatie van Jamila Faber, Met elektronische muziek van Dennis van Tilburg en live-verteller Rocco Hueting (bekend van De Staat) neemt Faber je mee naar duistere oorden die niemand eerder durfde op te zoeken. Wees bevreesd doch moedig en trotseer De Grijze Massa.
www.jamilafaber.nl

YellowStraps (BE) en Chai Blaq (NL)
Leeuwarder concertplatform Ondergronds heeft via Excite; het Europese netwerk van de Popfabryk, de Belgische band YellowStraps gekoppeld aan de Friese artieste Chai Blaq. Samen hebben ze drie dagen voorafgaand aan het UITfestival een repetitieruimte met elkaar gedeeld, waarin een gezamenlijke set geschreven en voorbereid is. Die set is tijdens het UITfestival Leeuwarden, op zondag 28 augustus 2016 exclusief gepresenteerd.
www.facebook.com/Chaiblaq

Amber (IS) en Tolls (NL)
Tijdens het Freeze Festival 2016 heeft er een internationale samenwerking plaatsgevonden tussen de Friese act Tolls en IJslandse act Amber. Met hulp van producer duo Snoet & Smoel hebben de twee acts gezamenlijk een nieuwe track geschreven en opgenomen. Beide acts hebben tevens een set gespeeld tijdens het Freeze Festival.
http://tollsmusic.tumblr.com

Cowboy Killers – WINDOWLICKER
WINDOWLICKER] is een verticaal zeefdrukproject van het Leeuwarder zeefdrukcollectief Cowboy Killers en beeldend kunstenaar Stefan Hoffmann, dat in 2018 mogelijk wordt uitgevoerd op de ramen van twaalf leegstaande panden in de binnenstad van Leeuwarden. Eind 2016 is er een pilot gerealiseerd waarbij Stefan Hoffmann en de Cowboy Killers gezamenlijk een werk hebben gecreëerd, hierbij stonden technische en artistieke uitwisseling centraal. De pilot is gerealiseerd binnen de context van Explore the North en gerealiseerd met ondersteuning van de Popfabryk.
www.facebook.com/WINDOWLICKER2018/

Bart Bruinsma – Stereo
Uit Kreaasje 2016; het Fulkaanproject waarin Keunstwurk, Friesland Pop en Popfabryk samenwerken heeft het project van Bart Bruinsma ondersteuning gekregen vanuit de Popfabryk. Stereo is een audiovisuele installatie waarbij het draait om miscommunicatie. De installatie is gepresenteerd tijdens het Freeze Festival. Samen met de maker wordt er nu gekeken naar een vervolg.

Broken Brass Ensemble - Remixed
Naar aanleiding van hun succesvolle debuutplaat Brasshopper kwamen er geregeld opmerkingen en vragen van DJ’s of ze een geremixed track in hun set mochten opnemen? De vraag kwam te vaak voorbij om hier niet iets mee te willen doen. In samenwerking met Bambeats en Goomah zal een EP uitgebracht worden met remixes, waaronder een ongereleasde track van Brasshopper.
http://brokenbrassensemble.nl

Bastard Sugar - Het Toilet der Herinneringen
Bastard Sugar, pseudoniem van Wander Kars, heeft in samenwerking met Willie Darktrousers, Anan Striker en Marcel de Vries, het toilet van Neushoorn onder handen genomen. Een toiletbezoek zal nooit meer hetzelfde zijn.
https://www.facebook.com/bastardsugarbeats

Sväva - visualproject
Naast een muzikale wereld wil Sväva in samenwerking met visulele kunstenaars ook een visuele wereld creëren op het podium. Het resultaat hiervan is tijdens Freeze gepresenteerd.
http://www.svavaband.nl

Willie Darktrousers - stripalbum Wortels
Een bijzondere publicatie over levende groentes, kapotte tv's, een groot stil bos en een huilende robot, in een gelimiteerde oplage van 500 stuks.
http://williedarktrousers.nl

Hashtag Genieten - jong, ambitieus en blut
In de documentaire Hashtag Genieten worden denkbeelden van de mensen van nu en de mensen van morgen getoond. Binnen de kaders #jong #ambitieus en #blut hebben Aletta Top en Johanneke Dijkstra van het collectief BLAUHAUS reeds 50 videoblogs ontvangen, een populair medium om informatie uit te wisselen. Deze videoblogs zijn onderdeel van het onderzoek naar de tijdsgeest van nu, en geven input voor het tweede en derde deel van de documentaire. In de videoblogs worden vragen beantwoord als: Hoe meet ik mijn geluk?, Ambitie of geld?, Wat is werk?, Ben ik een product van de media?, Wat is bestaansrecht?, Uitkering of burn-out? Hashtag Genieten: www.facebook.com/hashtaggenieten

Icky Pack
Icky Pack is een tweemansfractie uit Friesland, die gruizige rock maken waarbij de ritmesectie maatgevend is. Bij de totstandkoming van hun nieuwe EP hebben ze geëxperimenteerd met de opnameruimte als onderdeel van het instrumentarium. In een oude kaasfabriek in Burgum vestigden ze tijdelijk een opnamestudio, waarbij niet alleen de akoestiek van de kaasfabriek, maar ook het geluid van radiotoren, leidingen, piepende scharnieren in gesampelde vorm deel uitmaken van de nieuwe nummers.
www.ickypack.com

Pelican Sessions - Village Session
Een serie akoestische sessies met binnen- en buitenlandse artiesten.

Heksenhamer - Swalk
Een volksverhalen-revu.

Lysbeth Munniksma - Find Your Own Way
Een muzikale reis van platteland naar stad.

Laurens van der Meulen & Prof. dr. Charlotte Hemelrijk - Vreemde Vogels
Kunst & Wetenschap vertellen het Verhaal (In samenwerking met de Nacht van Kunst & Wetenschap).

New Crimewave - Schrikdraad
Hoge voltage, stroomschokken, vlammende gitaren en dreunende electrobeats!

Aeria Electrica - 00:00 Einde van de Wereld
Een elektronische rockopera die zich afspeelt op de vooravond van het einde der tijden.

Stichting Jong Talint yn Fryslân, Froeks.TV en Smack the Apple
Productie ondersteuning van nummers voor nieuwe Friese speelfilm over jongeren en krimp.