Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« Projectoverzicht

Hjir

Hjir is een muziekdocumentaire waarin drie bijzondere Friese acts centraal staan

Sväva
Sväva
Sväva
Sväva

De acts zijn gefilmd op historische Friese locaties, waarbij deze locaties en de omgeving ook een actieve, auditieve rol kregen in de opnames. De Friese bands die het onderwerp vormen van Hjir zijn The Future’s Dust, Sväva en The Black Atlantic. Hjir is in première gegaan tijdens het Noordelijk Filmfestival.

Voor deze documentaire namen de acts op bijzondere locaties in Fryslân nieuw gecomponeerde muziek op. De focus van de documentaire ligt op de wisselwerking die ontstaat tussen de muzikanten en de locatie waarin ze opnemen. Zoals één van de deelnemende muzikanten in Hjir het mooi wist te verwoorden: Van tevoren dachten we dat we met onze muziek een bepaalde plek in een bepaald daglicht moesten stellen, maar nu denk ik dat deze plekken ons in een bepaald daglicht stellen. In Hjir raken meerdere verhalen vervlochten tot een nieuw verhaal, over een hier en nu waarin nieuwe muziek een historische lading krijgt en oude plekken een nieuwe betekenis wordt gegeven.

Op zaterdag 4 november 2017 om 15.30 uur en zondag 5 november om 13.00 uur was Hjir te zien bij bij Fryslân DOK op NPO 2. Zondag 5 november vanaf 17.00 uur doorlopend (avond en nacht) bij Omrop Fryslân.

Regie: Geert van der Velde
Muziek: The Future’s Dust, Sväva en The Black Atlantic
Duur: 37 minuten
Jaar: 2015

Bekijk hier de documantaire: