Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« Nieuwsoverzicht

ZEA en Tsead Bruinja samen op Skuorre- en Tsjerketoer door Friesland en Amsterdam

Dit voorjaar slaan Arnold de Boer - ZEA -  en dichter Tsead Bruinja de handen ineen voor een gezamenlijke tour door Friesland en Amsterdam. Tijdens hun Skuorre- en Tsjerketoer presenteren beide makers nieuw werk. ZEA speelt muziek van zijn in november uitgebrachte album Witst noch dat d’r neat wie en oud-Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja brengt werk uit zijn nieuwe bundel Ynbêde / Ingebed, die op 25 maart uitkomt bij de uitgeverij van de Afûk. Daarnaast brengen De Boer en Bruinja tijdens de tour, langs verschillende pittoreske kerkjes, podia en een schuur, samen werk op het podium.

ZEA en Tsead Bruinja samen op Skuorre- en Tsjerketoer door Friesland en Amsterdam

Muzikant en dichter doen diverse plekken in Friesland - en Amsterdam - aan met nieuwe album ‘Witst noch dat d’r neat wie’ en bundel ‘Ynbêde / Ingebed’

ZEA speelt nieuw werk van Witst noch dat d’r neat wie
In november vond de release van Witst noch dat d’r neat wie plaats, het tweede Friestalige album van ZEA en een coproductie van Explore the North en de Popfabryk. De releasetour moest door de coronamaatregelen vroegtijdig afgebroken worden, waardoor ZEA het werk van zijn tweede Friestalige album voor het eerst op de Friese podia zal presenteren tijdens de Skuorre- en Tsjerketour.  Witst noch dat d’r neat wie kenmerkt zich door intieme en poëtische teksten en muziek, waarmee het uitermate geschikt is voor kleinere podia als kerken.

Arnold de Boer: “Voor de totstandkoming van Witst noch dat d’r neat wie, heb ik samengewerkt met verschillende (internationale) artiesten. Het is een heel talig album geworden, waarin poëzie een grote rol speelt. Tsead heeft me geholpen met een vertaling van een van mijn Friese teksten. We werken regelmatig samen; zijn poëzie en mijn muziek sluiten erg goed bij elkaar aan, óók inhoudelijk, we worden geraakt door dezelfde thema’s. Dus deze gezamenlijke tour, waarbij we los van elkaar ons eigen nieuwe werk laten horen én we samen optreden, voelt heel natuurlijk. “


Nieuwe bundel Tsead Bruinja Ynbêde / Ingebed
Dichter Tsead Bruinja draagt tijdens de Skuorre- en Tsjerketour werk uit zijn bundel Ynbêde / Ingebed voor, deels in samenspel met ZEA. Ynbêde / Ingebed komt op 25 maart uit bij de Afûk. De bundel vertelt persoonlijke verhalen over liefde en leven in een roerige periode van Bruinja’s leven, maar ook levensverhalen van anderen. Tsead Bruinja: “Als Dichter des Vaderlands ging ik samen met Arnold, een (wisselende) gastdichter en fotografe Rosa van Ederen langs Friese verzorgingshuizen. Daar gingen we in gesprek met ouderen over hun jeugd en leven, waarna we dat samen met hen in een liedje verwerkten.” De tour droeg bij aan de band tussen De Boer en Bruinja: “De ouderen deelden heel intieme persoonlijke verhalen met Rosa, Arnold en mij, onder andere over hoe zij de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Dat zorgde ervoor dat wij 's avonds in het hotel aan het diner ook verhalen gingen delen over onze ouders en grootouders.”

Skuorre- en Tsjerketoer van 25 maart tot 25 juni te zien in Friesland én Amsterdam,
kaartverkoop van start

De tour start op 25 maart in de Vijfpoort in Formerum (Terschelling) en doet vijftien verschillende Friese locaties aan. Daarnaast is de Skuorre- en Tsjerketoer ook te zien op twee Amsterdamse podia; zowel De Boer als Bruinja wonen in de hoofdstad. De tour eindigt op 25 juni op het Literair festival in Harlingen.

De kaartverkoop, van vrijwel alle shows, gaat van start op dinsdag 1 maart. De speeldata en tickets zijn te vinden op de website van productiehuis Explore the North: explore-the-north.nl.  

Skuorre- en Tsjerketoer coproductie van Explore the North en Popfabryk
De tour is een coproductie van ZEA en Tsead Bruinja met Explore the North en Popfabryk. Regelmatig werken beide productiehuizen Explore the North en Popfabryk samen aan producties op het snijvlak van popcultuur en taal/literatuur. Explore the North en Popfabryk zijn tevens coproducent van ZEA’s album Witst noch dat d’r neat wie. Ynbêde / Ingebed is mede mogelijk gemaakt en wordt uitgegeven door de Afûk.

Met steun van Emmaplein Foundation, Boersma-Adema Stichting, P.W. Janssen's Friesche Stichting en Stichting Alde Fryske Tsjerken.

FryslânDOK Lege Toanen Brede Groeden over ZEA in première op 6 maart in theater De Koornbeurs in FranekerFilmmakers Chris Frieswijk en Chris Dunnink maakten in samenwerking met Omrop Fryslân de FryslânDOK Lege Toanen Brede Groeden over de muziek en de werkwijze van ZEA (Arnold de Boer). De documentaire gaat op zondag 6 maart 2022 om 13.00 uur in première in theater De Koornbeurs in Franeker, met een optreden van ZEA na afloop. Na de première zal de documentaire ook te zien zijn op NPO2 (27 maart).
Tickets voor de première zijn verkrijgbaar via de website van De Koornbeurs: www.theaterdekoornbeurs.nl