Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« ProjectoverzichtRSS

Excite

Het Europese netwerk van de Popfabryk.

EU
EU
JSSY
JSSY
Seawolf / foto tom van huisstede
Seawolf / foto tom van huisstede
YVI / foto marjo alberts
YVI / foto marjo alberts

Excite: Exchange of International Talent in Europe. Friese acts de grenzen over, dat is de doelstelling van Excite. Dit Europese uitwisselingsprogramma van de Popfabryk bestaat sinds 2009. Doel van het project is de uitwisseling van nieuw talent bevorderen op festivals en podia in Europa. Zo heeft Daily Bread in 2009 opgetreden in België en Schotland, heeft in 2010 Greyline deze tour gemaakt en BlackboxRed in 2011. In 2012 heeft Pioneers of Love onder andere opgetreden op het SPOT Festival in Aarhus in Denemarken en het Play Festival in België. In 2013 heeft MAASK gespeeld op het Go North festival in Inverness in Schotland. The Future’s Dust hebben in 2014 op het SPOT Festival in Aarhus Denemarken opgetreden. In 2015 speelde Sväva op Dockville in Duitsland en Yuko Yuko op Inverness Festival in Schotland, op Dockville in Duitsland en het Play Festival in België. In 2016 speelde Bastard Sugar op het Play Festival in België en MS Dockville in Duitsland. Stuart Mavis speelde op Live at Heart in Zweden. In 2017 speelden Abdomen bij Sørveiv in Noorwegen en FUNC heeft gespeeld bij Sonic Vision in Luxenburg en het Play Festival in België. In 2018 speelde Ciel op het SPOT Festival in Denemarkenen en Cosmute bij Lost in Music in Finland. The Homesick speelde op het Reeperbahn Festival in Duitsland.

Excite wil de uitwisseling stimuleren van nieuw Europees talent op festivals en podia. Elke partner selecteert een band en verplicht zich om een speelplek te garanderen in eigen land. Op deze manier krijgt Fries talent de mogelijkheid om op te treden in diverse Europese landen. Vice versa kan het Friese publiek kennis maken met bands uit Noord Europa. Op Welcome to the Village en het Freeze Festival in Leeuwarden zijn elk jaar de deelnemende bands uit het Excite netwerk te horen. In 2015 waren dit Oakland Rain (NO) en Byron Bay (BE) bij Welcome to the Village en Hundreds (DE) bij Freeze Festival. Te zien bij de Village Sessions Oakland Rain en Byron Bay. In 2016 speelden JR Green (SCO) op Welcome to the Village en Lional (SCH) & FUNC (NL/FIN) bij het Freeze Festival. In 2017 speelden The Other SHI (DE) op Welcome to the Village, Wanthanee (BE) en Mira Aasma (SE) bij het Freeze Festival. The Other SHI heeft tevens deelgenomen aan een speciaal residence project in samenwerking met Podium Asteriks. De band uit Duitsland is gedurende een aantal dagen voorafgaand aan het festival een samenwerking aangaan met het Friese Ciel en het resultaat hiervan is gepresenteerd tijdens Welcome to the Village 2017. In 2018 speelde IDA KUDO (DK) bij Welcome to the Village en SHHT (BE) en Bloodlines (SCO) bij het Freeze Festival.

De deelnemende partners in het Excite netwerk zijn:

Go North in Schotland – www.gonorthfestival.co.uk
Music:LX in Luxeburg – www.musiclx.lu
KulturUngdom in Zweden – www.kulturungdom.se
SØRF in Noorwegen – www.sorf.no
Poppunt in Belgie – www.poppunt.be
Popfabryk in Nederland – www.popfabryk.nl
Ora in Denemarken – www.ora.dk
RockCity in Duitsland – www.rockcity.de
TAMK in Finland – www.lostinmusic.fi

Er zijn drie Friese acts voorgedragen voor Excite in 2019. Dit zijn: Seewolf, YVI en JSSY.

Uit het Excite netwerk zullen in Friesland bands spelen bij Welcome to the Village en het Freeze Festival.

Voor de periode 2018 - 2019 wordt Excite mede gefinancierd door Creative Europe en het netwerk daardoor de mogelijkheid heeft zich verder te ontwikkelen en uit te breiden.

Blijf op de hoogte van Excite via Facebook of de Excite website.