Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« Projectoverzicht

deZOO

De popsector in Den Haag en Leeuwarden wil de banden aanhalen, kennis en ervaring delen en de mobiliteit van muzikanten tussen beide steden vergroten. Tijdens een korte brainstormsessie tussen vertegenwoordigers van een aantal instellingen uit beide steden, waaronder Neushoorn en het Paard, ontstond het idee voor een residence als eerste stap naar een nauwere samenwerking. Inmiddels werken we aan de 2e editie van deZOO.

2020-10/1602489423_faske
2020-10/1602489423_faske

Rond de Haagse Popweek zal er een artist-in-residence plaatsvinden. Een Friese en Haagse act worden aan elkaar gekoppeld. Gedurende die week werken beide acts gezamenlijk aan nieuw materiaal, dat wordt opgenomen en tijdens de afsluiting van de week live wordt gepresenteerd. Naast de focus op samenwerking en het maken van nieuw materiaal staat ook de verkenning van de popscene in De Haag centraal. Kennismaking met podia, festivals, programmeurs, journalisten, poporganisaties, opleidingen, studio’s, oefenruimtes enz. maakt integraal onderdeel uit van de residence.

De residence komt tot stand in nauwe samenwerking met de volgende partners: PaardNeushoornFriesland PopPopradar den Haag en de Popfabryk.

De artiesten die deelnemen aan de residence worden geselecteerd en samengebracht door een vertegenwoordiger van de Haagse en van de Friese partners. De deelnemende acts opereren op semiprofessioneel niveau. Het gaat om artiesten met potentieel, kwaliteit en een relevante status in eigen stad, maar met nog weinig speelbeurten voorbij de provinciegrenzen.

Tijdens de eerste editie van deZOO verkende Esther de Jong (Leeuwarden) samen met Haagse singersongwriter Pyke de muziekscene tijdens de Haagse Popweek en Pyke was op zijn beurt in Leeuwarden tijdens het Freeze Festival. 

Het nummer dat in Den Haag tot stand is gekomen vind je hier: Esther de Jong & Pyke - Schijn

Voor de tweede residence is Faske uitgenodigd. Faske is het muzikale pseudoniem van Fasil Kuiper, een singer-songwriter uit het Noord Friese dorpje St. Jacobiparochie, die inspiratie haalt uit het paradoxale bestaan van een twintiger. De teksten beschrijven de feestjes, opstapelende studieschuld en sporadische hartzeer. Deze thematiek gaat gepaard met een mix van traditionele instrumenten, orgels en poppy synths uit de jaren tachtig. Door deze thematiek te vertalen naar popliedjes probeert hij op speelse wijze deze soms zwaarmoedige onderwerpen te relativeren en bespreekbaar te maken. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een eerste EP genaamd ontwaak.