Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« Projectoverzicht

Wurdspøken

Straattaal en streektaal versmelten op mixtape van Noord- en Oost-Nederlandse hiphoptalenten

Wurdspøken
Wurdspøken
Wurdspøken
Wurdspøken
Wurdspøken
Wurdspøken
Wurdspøken
Wurdspøken
Mixtape
Mixtape

Wurdspøken is een co-creatie project van hiphop artiesten uit Noord- en Oost-Nederland en ging in januari 2021 van start. Wurdspøken focust zich op het onderzoeken van taal en het stimuleren van dialoog tussen verschillende talen.

Tijdens Wurdspøken brachten twaalf hiphop artiesten en producers uit Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland gezamenlijk een mixtape uit. Dit album ging over hun verbinding met het Nedersaksische gebied, waar zij in opgroeiden en een deel van identiteit aan ontleenden. Deze mixtape is gereleased tijden Eurosonic Noorderslag en nu verkrijgbaar in de webshop van de Popfabryk. De tracks zijn natuurlijk ook te beluisteren op spotify. Verder zijn er drie muziekvideo's gemaakt en te zien op YouTube. De overeenkomsten en verschillen werden gevierd, een inclusief album waarin een melancholische noot de rode draad is. De hardheid van het Nedersaksische gebied is op de tracks terug te horen. Er is een documentaire over Wurdspøken gemaakt en vertoond bij FryslånDOK. 

FryslânDOK
De verscheidenheid aan talen in de provincies verdient meer aandacht. Het project Wurdspøken volgt vijftien hiphoppers uit het noorden en oosten, die aan de slag gaan met de eigen talen en dialecten. Een documentaire van FryslânDOK, uitgezonden op NPO2.

Extra
Na de release van de mixtape zijn er nog drie Wurdspøken extra releases gerealiseerd waarbij er een nummer is gemaakt met de streektaal artiesten Douwe Dijkstra, Leon Moorman en Dina Popma. Tijdens een korte residentie in de studio’s van Lake Woozoo, maakten zij in twee dagen een song. Het resultaat kun je horen en zien op YouTube

Artiesten
Friesland: Arie, Alexander Moto, Soultitude [Faske]
Groningen: Steeby, Obey Reilly, QBeast
Drenthe: Danytha [Jooz, christopher404, Bas Colenbrander]
Overijssel: Babs, JpegJoey [Agii Fire Flame]
Gelderland: Zowo, Paypie, Amaron, [Jeetje]

Agenda
zaterdag 2 april 2022 - NPO2
zondag 3 april 2022 - Omrop Fryslân
zaterdag 9 april 2022 - Boosterfestival, Enschede 
donderdag 5 mei 2022 - Bevrijdingsfestival Drenthe, Assen 
zaterdag 21 mei 2022 - Wurdspøken The Brass Edition Nieuwe kolk, Assen
vrijdag 24  juni 2022 - Simmerdeis, Drachten 
donderdag 18 augustus 2022 - Noorderzon, Groningen
zaterdag 3 september 2022 - ST>RT, Leeuwarden
vrijdag 20 januari 2023 - Eurosonic Noorderslag, Groningen

Wurdspøken is een initiatief van Popfabryk in samenwerking met BRUT, Cultuur Oost, Stichting Kunst & Cultuur en Noordstaat en is mede mogelijk gemaakt door We the North en Fonds 21. Uitvoerend producent Lake Woozoo.

www.wurdspoken.nl