Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« Projectoverzicht

Wurdspøken

Straattaal en streektaal versmelten op nieuwe mixtape van Noord- en Oost-Nederlandse hiphoptalenten

Wurdspøken
Wurdspøken

Wurdspøken is een co-creatie project voor rap en hiphop-artiesten uit Noord- en Oost-Nederland en ging in januari 2021 van start. Wurdspøken focust zich op het onderzoeken van taal en het stimuleren van dialoog tussen verschillende talen en moedigt deelnemende artiesten aan om creatief om te gaan met meertaligheid en hun schrijfvaardigheid te ontwikkelen. Een initiatief van De Nieuwe Oost, Cultuur Oost, Stichting Kunst & Cultuur, Popfabryk en Noordstaat dat voortkomt uit de ambitie om streektaal en dialect op een hedendaagse manier te integreren en actualiseren, in samenwerking met talent uit de hiphop- en rapcultuur.

Nieuwe muziek schrijven tijdens co-writing camps
Vijftien talenten uit de lokale hiphopscenes van de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland ontmoeten elkaar tijdens vier tweedaagse co-writing camps. Hier werken ze samen aan een mixtape en maken ze kennis met elkaars lokale scene. De co-writing camps vinden plaats in Beatbox te Zwolle, Neushoorn te Leeuwarden, Het Podium te Hoogeveen en Dru-Industriepark te Ulft. De deelnemers worden tijdens de co-writing camps begeleid door ervaren coaches zoals Rico & Kubus en Aafje de Roest

Een mixtape en exclusieve liveshow
De mixtape, het eindresultaat van de vier co-writing camps, zal circa 20 songs bevatten. Deze worden zowel digitaal als op cassette gereleased. De opgenomen songs worden naar een exclusieve liveshow vertaald, die door de coronmaatregelen pas vanaf april 2022 te zien zal zijn op verschillende poppodia en festivals in Noord- en Oost-Nederland te zien.

Fryslân DOK
De verscheidenheid aan talen in de provincies verdient meer aandacht. Het project Wurdspøken volgt vijftien hiphoppers uit het noorden en oosten, die aan de slag gaan met de eigen talen en dialecten. Eeen documentaire van Fryslân DOK, uitgezonden op NPO2.

Artiesten
Deelnemenden opkomende hiphop- en raptalenten zijn: 
Friesland: Arie, Alexander Moto, Soultitude [Faske]
Groningen: Steeby, Obey Reilly, QBeast
Drenthe: Danytha [Jooz, christopher404, Bas Colenbrander]
Overijssel: Babs, JpegJoey [Agii Fire Flame]
Gelderland: Zowo, Paypie, Amaron, [Jeetje]

zaterdag 2 april - NPO2 15.30 uur
zondag 3 april - Omrop Fryslân 17.00 uur
zaterdag 9 april - Boosterfestival Enschede 
donderdag 5 mei - Bevrijdingsfestival Drenthe 
zaterdag 21 mei - Wurdspøken The Brass Edition @ Once Upon a Time In The North - Nieuwe kolk, Assen
vrijdag 24  juni - Simmerdeis, Drachten 
augustus - Noorderzon, Groningen
zaterdag 3 september - ST>RT, Leeuwarden

Wurdspøken komt mede tot stand door ondersteuning van de Proeftuin Meertaligheid van We The North en Fonds21.

www.wurdspoken.nl