Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« Projectoverzicht

LJERKE

LJERKE is de Artist-in-Residence van Klanklânskippen; multidisciplinaire broedplaats en podium voor experiment, met het Friese landschap als inspiratiebron. LJERKE is een samenvoeging van leeuwerik in het Fries en Noors.

LJERKE
LJERKE

Muzikanten uit Friesland zijn Sytze Pruiksma, Jan Kleefstra, Romke Kleefstra, aangevuld met beeldend kunstenaar en filmmaker Marco Douma. Ze werken samen met de Noorse geluidskunstenaar, producer en muzikant Alexander Rishaug, bassist Michael Francis Duch, trompettist Hilde Marie Holsen en de IJslandse, maar in Oslo woonachtige videokunstenaar Haraldur Karlsson. Al Improviserend worden disciplines bij elkaar en tot een nooit eerder bestaan gebracht. Er wordt gestreefd naar verstilling, versobering en eenvoud, een tegengeluid met intensiteit, bezinning en concentratie. Een avontuur, zowel voor de makers als voor het publiek.

De Artis-in-Residence vond plaats van 4 - 14 november 2016, waarbij de Noorse muzikanten Alexander Rishaug, Michael Francis Duch en Hilde Marie Holsen en videokunstenaar Haraldur Karlsson zijn uitgenodigd op het Friese plattenland. Samen met Sytze Pruiksma, Jan Kleefstra, Romke Kleefstra en Marco Douma, is er al improviserend naar een globale presentatie toegewerkt. De teloorgang van het Friese landschap, de desastreuze achteruitgang van de biodiversiteit in het agrarisch landschap en de daarmee gepaard gaande achteruitgang van de culturele diversiteit, vormt de inhoudelijke motivatie voor LJERKE. Zowel de muzikanten als de beeldmakers gingen hierbij de interactie met elkaar aan, waarbij zowel een artistieke als thema gerelateerde uitwisseling plaatsvond. Hierbij hebben de volgende optredens plaatsgevonden:

Zondag 06 november 2016 - Schouwburg De Lawei in Drachten
Woensdag 09 november 2016 - West Wednesdays Amsterdam
Donderdag 10 november 2016 - Worm Rotterdam
Vrijdag 11 november 2016 - Extrapool Nijmegen
Zaterdag 12 november 2016 - Le Guess Who? in Utrecht
Zondag 13 november 2016 - Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden

Een studiosessie maakte onderdeel uitmaken van de Artis-in-Residence. Het opgenomen materiaal is gemixt en gemasterd door Rutger Zuydervelt/ Machinefabriek en uitbegracht bij eiean.rec.

Laten we niet langer als lemmingen naar de afgrond hollen, maar de binding met onze grond terug vinden, haar stem weer horen en haar weer deel van onze eigen ziel laten zijn.

Beeld: Melanie Touw
Met dank aan: Royal Norwegian Embassy en Gonzo (circus)