Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« Projectoverzicht

Issue Wrestling

Lets get ready to rrrrumble! Maatschappijkritisch show-worstelen bij Explore the North en het Jonge Harten Festival.

issue wrestling / foto xanne wijkamp
issue wrestling / foto xanne wijkamp
issue wrestling / foto xanne wijkamp
issue wrestling / foto xanne wijkamp
issue wrestling / foto xanne wijkamp
issue wrestling / foto xanne wijkamp
issue wrestling / foto xanne wijkamp
issue wrestling / foto xanne wijkamp

Er zijn twee gangbare strategieën om met maatschappelijke problemen om te gaan: negeren of op de spits drijven. De van oorsprong Leeuwarder kunstenaar Natasha Taylor onderzoekt een derde weg: het adresseren van maatschappelijke kwesties aan de hand van show-worstelen. Deze speelse derde weg noemt zij Issue Wrestling.

Show-worstelen is bij veel mensen bekend als ‘Amerikaans Worstelen’. Een showworstel-icoon is Hulk Hogan, de Amerikaanse worstelaar die vooral in de jaren ’90 een grenzeloze populariteit kende. Het show-worstelen is een vorm van performance art en theater, met elementen van worstelen en andere vechtsporten. Het gaat om het simuleren van een vechtsport wedstrijd, doorgaans aan de hand van scripts. Veel worstelwedstrijden kennen een good guy en een bad guy. Het publiek wordt van te voren warm gemaakt met teasers, waarbij de worstelaars hun grieven over hun tegenstander via trash talking uiten. Publiek juicht tijdens een wedstrijd hun held uit volle borst toe en laat ook duidelijk haar afkeuring blijken bij een daad van de schurk.

Begin juni is NatashaTaylor in Leeuwarden om in gesprek te gaan met de inwoners. Interessante, passende en urgente verhaallijnen uit deze gesprekken vormen de basis voor een worstelshow rondom het thema 'Culturele Hoofdstad'. Prangende issues verworden tot attributen en personages in de tentoonstelling en performance.

Issue Wrestling biedt een alternatief podium voor maatschappelijk debat. Debat heeft vaak een grimmig karakter, tegenstellingen worden bevestigd zonder dat partijen elkaar lijken te naderen. Taylor onderzoekt of een show-worstelwedstrijd op een speelse manier een brug kan slaan tussen tegenstellingen en een open gesprek kan stimuleren.

Issue Wrestling is een initiatief van Natasha Taylor en een coproductie van Popfabryk, Explore the North en Jonge Harten.

Natasha Taylor was één van de veertien makers die een plan indiende voor de open call van de Popfabryk en Explore the North. In september 2018 zal er opnieuw een open call zijn voor Friese makers in de popcultuur.

Speeldata 2018:
Jonge Harten Festival, Groningen // dinsdag 20 november
Explore the North, Leeuwarden // donderdag 22 november