Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« Projectoverzicht

FEAN

FEAN is de artist-in-residence van Klanklânskippen; multidisciplinaire broedplaats en podium voor experiment, met het Friese landschap als inspiratiebron.

FEAN
FEAN
FEAN
FEAN
FEAN
FEAN
FEAN
FEAN

Veengronden, door de eeuwen heen ontstaan door ophoping van plantenmateriaal in laagland, zijn in een relatief kort tijdsbestek door mensen ontwaterd en afgegraven ten bate van turfwinning en ontwikkeling van landbouwgrond. Door de ontwatering klinkt de bodem in, komen we steeds verder beneden zeeniveau te liggen en verbrand het veen door oxidatie met een grote CO2-uitstoot tot gevolg. Deze problematiek speelt in de Nederlandse veengebieden, zoals het Lage Midden van Fryslân, maar ook elders in Europa.

Met het project FEAN willen we dit verhaal blijven vertellen. Daarbij is de inhoud van het verhaal de onderliggende drijfveer die de muzikanten en dichters aanzet tot het zich uiten via de muziek en poëzie. Het project wil laten zien dat kunstenaars betrokken zijn bij wat er gaande is en op welke wijze zij dit vertalen in de kunst.

Het artistieke team van het project FEAN wordt gevormd door Piiptsjilling. Piiptsjilling bestaat uit Mariska Baars, Jan Kleefstra, Romke Kleefstra en Rutger Zuydervelt. Dit collectief bestaat inmiddels tien jaar en heeft meerdere nationale en internationale releases op haar naam staan. Voor de artist-in-residence zijn drie Belgisch muzikanten uitgenodigd. Joachim Badenhorst een Belgisch jazzklarinettist en -saxofonist, bekend om zijn improvisaties. De Franse, maar in België wonende Sylvain Chauveau maakt minimale composities voor akoestische instrumenten, elektronica en zang. De muziek van Annelies Monseré was aanvankelijk gebaseerd op piano en meestal instrumentale. Met het ontdekken van haar stem, werd zang een zwaartepunt. Muzikaal, experimenteerde ze met verschillende instrumenten zoals een cello, gitaar, xylofoon en melodica.

Op woensdag 4 en donderdag 5 april kwamen de maker samen in de Thomastsjerke in Ketlik, waarbij zowel een artistieke als thema gerelateerde uitwisseling plaatsvond resulterend in een opnamesessie. Het opgenomen materiaal is gemixt en gemasterd door Rutger Zuydervelt en uitgebracht bij Moving Furniture Records. Bestel het album bij Moving Furniture Records. Dit jaar is FEAN II uitgekomen met onuitgebracht materiaal, bij het Franse label Laabs en hier te bestellen.

Donderdag 5 april 2018 - Thomastsjerke in Ketlik (opnamesessie)
Woensdag 25 juli 2018 - Nacht aan het Wad (speciale koptelefoonmix)
Vrijdag 22 november 2018 - Explore the North (album release)
Zaterdag 9 en zondag 10 maart 2019 - NPO2 (documentaire)
Zondag 10 maart 2019 - Fryslân DOK (documentaire) 
Zaterdag 31 augustus 2019 - Cultura Nova Savelbergklooster Heerlen (show)
Vrijdag 6 september 2019 - Vondst x De Perifeer Lebuïnuskerk Deventer (show)
Zaterdag 30 mei 2020 (geanuleerd/COVID-19) - Oranjewoud Festival Museum Belvédère Heerenveen
Vrijdag 10 september 2021 - Artphy Onstwedde (show)

FEAN is een coproductie van de Stichting Tsjinlûd en de Popfabryk, wordt mede mogelijk gemaakt door It Fryske Gea en de Provincie Fryslân en komt tot stand in samenwerking met Never Ending Orchestra.