Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« Nieuwsoverzicht

Tristan Visser gaat voor een audiovisuele ontdekkingsreis naar het noorden van Groenland

Voor zijn project Arctic Mirage vertrekt Tristan Visser woensdag 12 augustus voor een maand naar het noorden van Groenland. 

Tristan Visser gaat voor een audiovisuele ontdekkingsreis naar het noorden van Groenland

Tristan Visser

Arctic Mirage is een luchtspiegeling in polair gebied, voor het eerst beschreven in 1597 door de Nederlandse schrijver Gerrit de Veer. Gerrit de Veer was mee op de ontdekkingstocht om de noordelijke vaarroute naar het oosten te verkennen onder leiding van Terschellinger ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. Deze route zou efficiënter zijn dan via de zuidelijke route, maar het is ze niet gelukt deze te vinden. Willem Barentsz stierf op de terugreis na een overwintering op Nova Zembla. Deze route is nu weer actueel omdat door het smeltende poolijs de vaarroute weer in gebruik genomen gaat worden.

Een artistieke verbeelding van het meest noordelijke bevaarbare gebied aan de westkust van Groenland; North Water Polynya. Dit is een gebied waar het water nooit bevriest, door relatief warmere wateren uit de oceanen en gletsjers dat hier samenkomt. Dit zorgt voor bijzondere flora en fauna en een thuishaven voor walvissoorten als de Bowhead, Narwal Beluga en Walrussen. Deze omgeving is onderhevig aan snelle verandering door de opwarming van de aarde.

Tristan Visser is een geluidskunstenaar van Terschelling. Hij is afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden en richt zich op surround en immersieve geluidsinstallaties en audiovisuele producties. Wanneer wordt geluid beschouwt als muziek? Deze grens onderzoekt hij in zijn werken. Hij haalt inspiratie uit zijn reizen over zee en geluiden van onder de zeespiegel. Hebben de geluiden die wij als mensen de oceaan in sturen effect op de dieren? Deze vraag staat centraal in zijn film ‘Onder Water - de zoektocht naar het geluidslandschap in zee’.

Arctic Mirage is een audiovisuele ontdekkingsreis van Tristan Visser naar het noorden van Groenland, van 12 augustus tot 8 september 2020. Zijn bevindingen op de boot zijn te volgen via een podcast en instagram. De uiteindelijke weerslag van zijn reis krijgt een audiovisuele vorm die gepresenteerd word in november 2020 in Leeuwarden. Deze reis is een verkenning voor de reis die Tristan in 2021 wil maken door de befaamde Noordwest Passage.

Arctic Mirage is een coproductie van Tristan Visser en Popfabryk; productiehuis voor Friese popcultuur.

Tristan Visser | www.tristanvisser.com

Foto: Esther Kokmeijer