Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« NieuwsoverzichtRSS

Prestigieus EU-fonds opent nieuwe mogelijkheden voor het EXCITE netwerk

Prestigieus EU-fonds opent nieuwe mogelijkheden voor het EXCITE netwerk en biedt jonge acts meer kansen op professionalisering en internationalisering. Met gepaste trots delen we mede dat de fondsaanvraag van het EXCITE netwerk door Creative Europe is gehonoreerd en het netwerk daardoor aan het beginpunt staat van een tweejarig traject, waarin ontwikkeld en uitgebreid zal worden.

Prestigieus EU-fonds opent nieuwe mogelijkheden voor het EXCITE netwerk

Abdomen

EXCITE is een internationaal netwerk bestaande uit negen kernpartners – gevestigd in Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Duitsland, Nederland, België, Luxemburg en Schotland – en aan hen gelinkte festivals. Naast festivals in de negen eerder genoemde landen, zijn ook festivals in daarbuiten gelegen landen als Portugal, Slovenië, Estland en Polen verbonden aan het netwerk.

Nederland wordt binnen het netwerk vertegenwoordigd door De Popfabryk, productiehuis voor Friese cultuur, met Welcome to The Village en Freeze Festival als zijn partnerfestivals. In 2009 ontstond EXCITE doordat drie van bovenstaande partners – waaronder Nederland – de handen ineen sloegen. Sindsdien heeft het zich uitgebreid tot een coherent en bloeiend netwerk van muziekorganisaties, partnerfestivals en industriepartners. De toegekende EU-financiering zal meer kansen, samenwerkingen en gezamenlijke activiteiten faciliteren en daarmee EXCITE van nog groter belang maken voor deelnemende acts.

Naast dat de investering van Creative Europe de kans geeft om elementen als internationaal toeren en professionele begeleiding te intensiveren, zal het ook een breed scala aan toegevoegde waarden introduceren. Daaronder valt onder andere het verbinden van professionals uit de industrie aan het netwerk, het organiseren van zogenaamde 'business development workshops' en 'bandcamps' en het hosten van verschillende, door EXCITE gecureerde podia op belangrijke Europese evenementen zoals het Reeperbahn Festival, gerespecteerd showcase- en conferentiefestival in Hamburg, Duitsland. Toegang tot en advies van belangrijke professionals uit de industrie en specialisme vanuit managements, boekingskantoren, platenmaatschappijen, publishers en promotors zullen tevens geïntegreerd worden in het activiteitenaanbod.

Binnen het activiteitenplan, in een periode van 24 maanden tussen 11-2017 en 11-2019, vallen:

  • 20-40 acts met een minimum van 100 optredens, waarvan 60 internationaal en 40 nationaal, verspreid over 30 festivals in 13 Europese landen.
  • 20-40 jonge, culturele ondernemers, gelinkt aan de acts, die betrokken worden in randactiviteiten tijdens 30 festivals in 13 Europese landen.
  • ongeveer 18 songwriters die tijdens 2 talentontwikkelingsbijeenkomsten een weekend lang zullen kennismaken met en deelnemen aan workshops van gerespecteerde figuren uit de muziekindustrie.
  • het promoten van 9 muzikale acts en de impact van de toegevoegde EU-financiering tijdens presentaties op verschillende door EXCITE gecureerde podia in de thuislanden van de kernpartners.
  • het produceren van een serie bijeenkomsten met focus op de muziekindustrie, welke deelnemers toegang zullen geven tot een sterk, internationaal netwerk en de internationalisering van de acts en ondernemers zal stimuleren in een vroeg(er) stadium van hun carrière.

In voorgaande jaren trad vanuit Friesland onder andere Daily Bread op in België en Schotland in 2009, evenals Greyline in 2010 en BlackboxRed in 2011. In 2012 heeft Pioneers of Love opgetreden op het SPOT Festival in Denemarken en het Play Festival in België. In 2013 heeft MAASK gespeeld op het Go North festival in Schotland. The Future's Dust hebben in 2014 op het SPOT Festival opgetreden en in 2015 speelde Sväva op Dockville in Duitsland, evenals Yuko Yuko, die daarnaast ook te zien waren op het Play Festival en Inverness Festival in Schotland. In 2016 speelde Bastard Sugar op het Play Festival en Stuart Mavis op Live at Heart in Zweden.

Dit najaar zal F.U.N.C. spelen op het Play Festival en Sonic Vision in Luxemburg en zal Abdomen afreizen naar Noorwegen om aldaar op te treden op Sørveiv.

Meer informatie over EXCITE, de geschiedenis en waarde van het netwerk, is te vinden op: http://excitemusic.eu​