Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« Nieuwsoverzicht

KOMPOST strijkt deze zomer neer in Neushoorn in Leeuwarden

KOMPOST is een tijdelijke, experimentele vrijplaats voor beeldmakers en geluidskunstenaars in of uit Friesland. Vanuit de twee disciplines, beeld en geluid, worden voor elke editie twee makers uitgenodigd om een week lang samen te werken aan een audiovisuele compositie van ongeveer 20 minuten. Een unieke locatie in Friesland is de setting voor elke residentie.

KOMPOST strijkt deze zomer neer in Neushoorn in Leeuwarden

KOMPOST wil aanjager zijn voor Friese geluidskunst en beeldend talent dat zich niet plooit naar pop structuren. De deelnemers opereren in een omgeving waar de termen geluid en muziek, zicht en beeld uitwisselbaar zijn en creëren een compositie die eerder bevraagt dan bevestigt. Vier keer per jaar wordt er een Friese componist/ muzikant uitgenodigd voor een residency op locatie van vijf dagen. In die vijf dagen wordt er gewerkt aan een compositie van minimaal twintig minuten. Muzikant Jochem Knoef (Onna Limb) en beeldmaker Ivo Kraan zijn van 8 t/m 14 augustus als artist-in-residence te gast bij Neushoorn in Leeuwarden om nieuw werk te maken. De audiovisuele compositie wordt op zondagmiddag 14 augustus om 15:00 uur gepresenteerd in het Neushoorn Café, met aansluitend een gesprek met de makers.

Onder de naam Onna Limb brengt Jochem Knoef uit Leeuwarden, zijn muziek uit. In zijn werk staat de persoonlijke zoektocht naar nieuwe geluiden en muzikale werelden centraal, om te reflecteren op de huidige realiteit, op mensen en mentale gezondheid, het verleden en de toekomst. Hij laat zich inspireren door artiesten als Frustrator, Alex G, Donso, Radiohead en Tim Hecker.

Ivo Kraan is videomaker, zijn videowerk van bestaat uit videoclips, bedrijfsvideo’s en installatie video's, maar de voornaamste videovorm waar Ivo aan werkt is documentair, met maatschappelijk oogpunt. In 2020 won hij voor ‘Ik Ben Ook Iemand’ (die hij maakte samen met Annelies Visser en Marijke Huisman) ‘De Noorderkroon’, voor beste korte documentaire op het Noordelijk Filmfestival. Ivo Kraan is naast videograaf ook muzikant in band Faske.

Door de organisatie worden van tevoren geen inhoudelijke kaders vastgesteld voor de te maken compositie. De locatie is wat beide disciplines bindt tijdens de residentie. Hoe de locatie verwerkt wordt in de compositie en hoe de disciplines bij elkaar worden gebracht is aan de makers zelf. Vanuit KOMPOST leggen we de nadruk op vernieuwing en het treden buiten je eigen comfortabele kaders.

KOMPOST is een productie van Popfabryk en New Noardic Wave.