Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« Nieuwsoverzicht

KOMPOST 2022

KOMPOST is een tijdelijke, experimentele vrijplaats voor beeldmakers en geluidskunstenaars in of uit Friesland. Vanuit de twee disciplines, beeld en geluid, worden voor elke editie twee makers uitgenodigd om een week lang samen te werken aan een compositie van ongeveer 20 minuten. Een unieke locatie in Friesland is de setting voor elke residentie.

KOMPOST 2022

De compositie wordt aan het eind van de residentie gepresenteerd op de locatie en later in de vorm van een expositie, waarin alle KOMPOST composities van dat jaar gebundeld en gepresenteerd worden. Het geluidsaspect van de compositie is te horen via een draadloze koptelefoon installatie, waarin ieder bezoeker zijn of haar eigen koptelefoon krijgt voor een intense luisterervaring. KOMPOST wil aanjager zijn voor Friese geluidskunst en beeldend talent dat zich niet plooit naar pop structuren. De deelnemers opereren in een omgeving waar de termen geluid en muziek, zicht en beeld uitwisselbaar zijn en creëren een compositie die eerder bevraagt dan bevestigt.


Voor de negende editie van KOMPOST zijn muzikant Jonathan Bergsma en beeldmaker Niek de Vries uitgenodigd. Bergsma is muzikant en maakt als Johnny loves me eerlijke hiphop. De zoektocht naar zichzelf, blut zijn en natuurlijk de liefde zijn  waarover hij zingt. Daarnaast is hij multimediaal artiest, producer en daarnaast maakte hij al een aantal videoclips bij z’n eigen nummers. Voor KOMPOST zal hij andere muzikale paden verkennen en bewandelen. Niek de Vries is filmmaker. Hij heeft al een aantal videoclips (waaronder voor Orange Effect) op z’n naam staan, iets wat hij het liefste doet, geïnspireerd door muziek en clips van De Staat, Tom Misch. Daarnaast is hij muzikant. Als filmmaker is hij nog volop in ontwikkeling; de Vries wil meer experimenteren met film en obscure dingen maken.


Door de organisatie worden van tevoren geen inhoudelijke kaders vastgesteld voor de te maken compositie. De locatie is wat beide disciplines bindt tijdens de residentie. Hoe de locatie verwerkt wordt in de compositie en hoe de disciplines bij elkaar worden gebracht is aan de makers zelf. Vanuit KOMPOST leggen we de nadruk op vernieuwing en het treden buiten je eigen comfortabele kaders.


KOMPOST is een productie van Popfabryk & New Noardic Wave.